Knolselderij crème met pompoen, cranberry en amandel

Ingrediënten voor 4 voorgerechten:
Voor de knolselderij crème
– 4 sjalotten
– 1 knolselderij
– Scheutje olijfolie
– 600ml paddenstoelenbouillon
Verder nodig
– 1 portie pompoen chutney
– 1 pot cranberry compote
– Flinke hand amandelen zonder schil

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

Begin met het maken van de pompoen chutney volgens dit recept en de cranberry compote volgens dit recept. Beide blijven luchtdicht afgesloten zeker enkele dagen goed en dit kun je dus prima al enkele dagen van te voren doen.

Ga verder met het maken van de knolselderij crème. Schil de sjalotten en snipper ze fijn. Schil de knolselderij en snijd in kleine blokjes of reepjes. Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan en bak hierin de ui met de knolselderij totdat de groenten licht beginnen te karameliseren. Voeg nu de paddenstoelen bouillon toe en breng aan de kook. Stoof de knolselderij in circa 15 minuten beetgaar zodat de bouillon bijna volledig verdampt is. Blijf regelmatig roeren tijdens dit proces. Pureer met de staafmixer tot een gladde crème. Laat volledig afkoelen en bewaar luchtdicht in de koelkast tot gebruik. Ook deze knolselderij crème kan zeker wel 2 dagen in de koelkast bewaard worden.

Maak nu de garnering: hak de amandelen grof en rooster in een droge koekenpan tot ze licht beginnen te kleuren. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik.

Tenslotte ga je de voorgerechten opbouwen. Neem 4 mooie glazen. Elk glas bouw je op de volgende manier op. Begin met een laagje pompoen chutney onderin, circa 1 tot 2 theelepels per glas. Verdeel nu de knolselderij crème in 4 gelijke porties over de glazen. Garneer met 1 tot 2 theelepels cranberry compote per glas en bestrooi tenslotte met de geroosterde amandel stukjes. Serveer direct.

Zoals ik al schreef bij het recept van de pompoen chutney: onlangs kregen wij een reclame magazine in de brievenbus van een delicatesse bedrijf uit de buurt met allerlei gerechten welke je met Kerst bij hen kunt kopen. Ik zag een voorgerecht met de naam knolselderij – pompoen – cranberry – amandel en was geïntrigeerd. Dit leek met echt super lekker en dus besloot ik het na te maken voor ons eigen kerstdiner. Aangezien ik Kerst niet het beste moment vind om maar wat te experimenteren, probeerde ik hetgeen ik bedacht had afgelopen weekend alvast uit.

Het resultaat was heerlijk. Zoveel verschillende smaken maar perfect in balans en de amandel geeft het gerecht een heerlijke bite. Wij gaan ‘m zondag dan ook serveren bij mijn schoonfamilie maar ik weet zeker dat ik dit gerecht nog wel vaker ga maken. Enne het is volledig vegan en ook nog eens glutenvrij dus geschikt voor bijna iedereen (mocht je een eter met een amandel allergie hebben dan kun je die ook weglaten). De genoemde porties zijn voor een voorgerecht maar dit is ook een heerlijke amuse. Dit recept is dan voldoende voor 8 tot 10 porties. 


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.